Örnsköldsvik och Höga kusten

Jag brukar besöka Örnsköldsvik då och då, för här finns det mycket att både göra och se. Kultur är en stor del av staden och den återfinns på många platser. De två största ställena med kultur, är Arkenbiblioteket och Örnsköldsviks museum och konsthall. Jag ser till att boka in mig på ett av de hotell i Örnsköldsvik som jag gillar, det finns flera stycken och sedan tillbringar jag ett par dagar med att uppleva vad staden har att erbjuda.

En fantastisk skärgård

Höga kusten, som är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön hittar du i Örnsköldsvik. Här finns både berg och hav och en fantastisk natur. Gillar du som jag att få härliga naturupplevelser och uppleva friluftsliv så är det hit du ska bege dig. Det finns naturreservat, vandringsleder och utsiktsplatser att besöka. När det gäller aktiviteter, så finns det allt från bäverspaning till vandringsupplevelser. Här kan du även uppleva traditionella fiskebyar eller ta en båttur ut till någon av alla de öar som finns. Höga kusten i sig är en nationalpark som finns med på Världsarvskartan. Här hittar du även perfekta sandstränder och badtillfällen.

Höga kusten erbjuder även både kultur och sevärdheter. Det finns mängder av ateljéer med fantastiska konstsamlingar, men även fina kyrkor och kapell.

Den lilla staden med det stora utbudet

Örnsköldsvik och Höga kustenÖrnsköldsvik är en liten och mysig norrländsk stad men trots det så har den mycket att erbjuda. Utöver den fantastiska naturen jag redan nämnt, så har även själva staden ett rikt utbud av restauranger, sport och kultur. Örnsköldsvik är en stad som går att besöka året om, då det finns saker att göra både på vintern och på sommaren. Höga kusten är sommarens dragplåster men på vintern kan du passa på att uppleva det övriga utbud som staden har.

Passa på att besöka surströmmingsmuseet som berättar hur fisketraditionerna sett ut i området, eller ta ett besök på stadens museum och konsthall som berättar Örnsköldsviks historia. Runt om Örnsköldsvik så finns det även flera fina hembygdsgårdar som är väl värda ett besök. Bland annat rekommenderar jag Nätra och Gideå.

Är du en person som gillar ett aktivt liv, så kan du paddla kanot eller fiska. Du kan välja mellan att göra det i älven, sjön eller havet. Vintertid finns det även fantastisk skidåkning att företa sig. Örnsköldsvik är staden som har något för alla, oavsett när på året du besöker den.