Sevärdheter i Piteå

Piteå ligger vackert belägen vid kusten, omgiven av vatten, i Norrbotten och är en trivsam turiststad som erbjuder upplevelser och aktiviteter både sommar och vinter. Piteås stadskärna är en pittoresk samlingspunkt för många småbutiker och ett centralt torg som ger orten en prägel av harmoni och symmetri. Många anländer via Umeå Flygplats och här kan du jämföra priser på en hyrbil i Umeå om du är i behov av det.

Naturupplevelser

Sevärdheter i PiteåKalahatten, Piteås mest kända utsiktsberg, har en topp på 243 meter över havet och erbjuder en enastående utsikt över Infjärden, Svensbyn och havet. Uppe på toppen finns det vindskydd och eldplatser för de som vill ta en paus eller övernatta. Berget är en naturlig del av Eliasleden som är en 26 kilometer lång vandringsled och på bergets baksida finns ett stort klapperstensfält med en ca 4000 år gammal offerplats som är väl värt ett besök för den historieintresserade.

I Piteå kan man också både fiska och jaga och lokala företag erbjuder skräddarsydda jaktresor där man får uppleva jakt i ett land utan vägar. Med hästar och hundar får man uppleva trapperlivet med de fysiska och psykiska påfrestningar det innebär.

Fram till år 2020 kommer en vandringsled att färdigställas som ska vara ca 150 km lång. I samarbete med lokalbefolkningen tar man fram både hur leden ska dras och vilka sevärdheter och aktiviteter som ska finnas under vandringen. Leden är döpt efter den lokala upptäcktsresanden Daniel Solander som också var lärjunge till Carl von Linné.

Kultur

I Piteå kan du besöka Piteå konsthall, beläget mitt i centrala Piteå, med fri entré kan du njuta av de konstutställningar som erbjuds. Piteå museum har en bred verksamhet och erbjuder, förutom utställningar om Piteås historia, guidade stadsvandringar och olika programverksamheter som till exempel trivselkväll vid Fiskarstugan. Även Piteå museum har fri entré. En av Sveriges största gatufestivaler är Piteå Dansar Och Ler som går av stapeln den sista helgen i juni och brukar dra mer än 120000 besökare.

Nordens Riviera

Ett besök i Piteå, oavsett om det är vinter eller sommar, utan att besöka Piteå Havsbad är inte komplett. Med en underbar utsikt över Bottenviken kan man på vintern åka skridskor, på våren beskåda flyttfåglar som tar en rast i Piteälvens mynning eller på sommaren njuta av en naturskön strand med bad och lek.

Ta dig tid

Att besöka Piteå med alla sina möjligheter är inget man bör göra på en dag eller kortare. För att kunna ta del av denna härliga stad och allt den erbjuder så rekommenderas starkt att man stannar här i flera dagar. Utgå från boendet och ta del av naturen, teaterupplevelserna och fritidsaktiviteterna på dina villkor!